Trimsalon

~ Trimsalon voor groot en klein ~

Wassen en drogen

De hond wordt twee keer gewassen met een shampoo aangepast aan de vacht van jouw hond.


Na het wassen wordt de hond gedroogd. Dit gebeurt met een waterblazer en een staande föhn.


De waterblazer zorgt ervoor dat het water uit de vacht geblazen wordt. Deze is vrij krachtig waardoor dit niet aangenaam zou zijn om hiermee het hoofd droog te blazen. Daarvoor hebben we de staande föhn, deze wordt boven het hoofd geplaatst zodat er zeker niet in neus, ogen of oren geblazen wordt. 


Er zijn drie verschillende waterblazers aanwezig in het trimsalon. Deze verschillen van kracht en ook van geluid. Wanneer jouw hond angstig is voor de waterblazer kiezen we voor diegene met het minste geluid en de minste kracht. Ook kunnen we gebruik maken van een hoodie. Dit is een band die rond de oren wordt gedaan en zal ervoor zorgen dat het geluid van de droger minder sterk binnenkomt bij de hond.

 Ontwollen

Wat is ontwollen? Dit is de dode ondervacht verwijderen tijdens de ruiperiode. Deze haren kan je herkennen doordat ze pluiziger/wolliger en bleker zijn dan de nieuwe vacht. De dode haren zullen makkelijker knopen en staan erg dik in de vacht. Hierdoor kan je dikke vlokken haar terugvinden van je hond.

 

Ontwollen doen we met de was- en blaasmethode. Deze methode is vachtvriendelijk, fijner en vlugger om mee te werken. Hierdoor wordt de losse onderwol reeds voor een deel verwijderd waardoor we minder moeten borstelen. Door deze methode zal je hond een pak minder ruiven!


Plukken

Ruwharige honden worden geplukt. Dit is het verwijderen van de dode bovenvacht. De haren die geplukt worden met de hand zijn de dode haren die los zitten in het haarzakje.   Dit doet dus geen pijn bij je hond. Onder deze haren zitten er nieuwe haren klaar.

 

Om medische redenen of door ouderdom kan je hond geknipt of geschoren worden. Dit wordt niet standaard gedaan. Waarom niet? De structuur van de vacht zal veranderen van ruw haar naar zacht en krullerig haar. Ook de kleuren kunnen vervagen.

 

Als er niet geplukt wordt zullen de dode haarwortels blijven zitten. Hierdoor is er geen plaats voor de nieuwe haren wat jeuk als gevolg kan hebben. Ook de functie van de vacht zal verdwijnen. Hierdoor zal je hond nat worden tot op de huid en zal vuil niet meer afgestoten worden.

 

Is je hond eerder al geschoren? Indien dit éénmalig was kan de vacht in de meeste gevallen nog herstellen. Indien je hond meermaals geschoren is zullen de voordelen van de functie van de vacht verdwenen zijn. Dit wil zeggen dat je hond sneller vuil en nat zal zijn en dus meer zal moeten borstelen, kammen en wassen.


 Scheren/knippen

Sommige rassen worden geschoren of geknipt zonder nadelen te ondervinden van hun vacht. Denk hierbij vb. aan een poedel, maltezer, Shih-Tzu, lhasa Apso, Yorkshire terriër, doodle,….

 

In samenspraak met de eigenaar zullen we het gewenste model en de gewenste lengte bepalen.




Diensten

De trimbehandeling zal bestaan uit:


  • wassen en drogen,
  • ontwollen,
  • plukken,
  • scheren/knippen,
  • uitkammen/ontklitten,
  • nagels knippen,
  • oren reinigen.
  • Puppygewenning

 Uitkammen/ontklitten

Uitborstelen en ontklitten is de basis van het hondentrimmen. Wij beschikken over tal van borstels, kammen en ontklitmateriaal om het zo aangenaam mogelijk te maken voor je hond. Indien je hond zo vervilt is dat het te pijnlijk is wordt het vervolg van de trimbehandeling altijd besproken met de eigenaar.


 Nagels knippen

Nagels knippen zit standaard bij een trimbehandeling om voetproblemen te voorkomen. Bij sommige honden hoef je de nagels niet te knippen omdat ze deze zelf aflopen tijdens vb. een wandeling op een harde ondergrond. Het duimpje moet vaak wel worden bijgeknipt omdat deze de grond niet raakt. Deze nagel groeit vaak rond waardoor we deze tijdig moeten bijknippen. Als we dit niet doen kan de nagel ingroeien in de huid met ontstekingen tot gevolg.


Je kan ook bij ons terecht om enkel de nagels te laten knippen.


 Oren reinigen

Oren reinigen zit standaard bij een trimbehandeling. Dit gebeurt enkel en alleen met een wattenschijfje en oorreiniger. Wij gebruiken geen wattenstaafje. Hiermee kan je te diep in de oren gaan waardoor je het trommelvlies kan beschadigen. Het trommelvlies ligt bij een hond meer aan de oppervlakte dan bij de mens en is dus zeer gevoelig. Als er zich teveel haren in de gehoorgang bevinden zullen deze ook verwijderd worden.


 Puppygewenning

Puppygewenning kan vanaf dat je pup ingeënt is (12weken) tot 4 maanden. Je betaald hiervoor 15 euro, maar deze wordt de eerstvolgende trimbeurt verrekend.

Waarom puppygewenning in deze periode?

Vanaf 8 weken mag een puppy naar zijn nieuwe baasje. Van 8 tot 12 weken zit je puppy in de kleuterfase en is zijn leven gericht op basisbehoeften: slapen, eten, spelen en zijn behoefte doen.

Vanaf week 12 zijn de hersenen van je puppy volledig volgroeid. Dan is je puppy geen kleuter meer.

Van 12 tot 16 weken zal de puppy alles grondig verkennen en zal deze ook een relatie opbouwen met zijn omgeving. Neem je pup zoveel mogelijk overal mee naartoe zodat zijn omgeving uitgebreid wordt. Neem hem mee naar het bos, de stad, wandel eens langs een trein, de dierenarts, het trimsalon, … Leer je puppy omgaan met al deze nieuwe dingen.

Waarom? Vanaf deze fase begint je puppy ook angsten te ontwikkelen. Leer je puppy dus zoveel mogelijk kennen. Na 16 weken zal de secundaire fase volgen waarin je alles moet blijven herhalen zodat je pup aan alle situaties leert wennen en geen angsten ontwikkeld.

Kom dus zeker eens langs bij Ozzie & Co zodat je puppy kan wennen aan het trimsalon.
De waterblazer vinden de meeste pups niet zo fijn. Bereid hen al een beetje voor door je pup mee in de badkamer te zetten als je je haren aan het drogen bent of te stofzuigen in de ruimte waar je pup aanwezig is. 



Producten

Ik kies ervoor om te werken met de producten van Hownd en Petuxe. 


De producten van Petuxe zijn veganistisch, niet getest op dieren - maar wel op mensen-, en worden geproduceerd met respect voor het milieu.


Om de shampoos van Petuxe te produceren worden enkel natuurlijke ingrediënten van minerale en plantaardige oorsprong gebruikt en zoveel mogelijk biologisch.


De Hownd verzorgingsproducten bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten, gezonde en helende essentiële oliën.  Ze zijn PH neutraal, mild voor de huid en haar en bovendien ook helemaal vegan.  

Resultaat: een mooi uitziende, gezonde, lekker ruikende, vrolijke hond!


Alle Hownd producten zijn vrij van agressieve chemicaliën en bevatten geen schadelijke stoffen zoals alcohol, parabenen, zeep of kleurstoffen. 

Hownd is tegen mishandeling van dieren.  Daarom zijn alle Hownd producten dierproefvrij en 'Leaping Bunny' gecertificeerd door Cruelty Free International.  


De producten van Hownd en Petuxe voor thuisgebruik zijn te verkrijgen in het salon.  Van vochtige doekjes voor onderweg voor honden die van modder en slijk houden tot parfum voor de fiere hond die van een lekker geurtje houdt.